Cyfrowe formaty wideo

Cyfrowe formaty zapisu, z którymi spotykamy się w internecie i w cyfrowych odtwarzaczach (Blu-ray Disc, DVD) praktycznie wyparły z powszechnego użytku formaty analogowe, takie jak taśmy magnetyczne. Jednym z najbardziej popularnych formatów plików wideo staje się MPEG-4 (mp4) i FLV.

W videoPR.pl najchętniej kompresujemy filmy kodekiem H.264, dzięki któremu otrzymujemy pliki MPEG-4 (mp4), a który pozwala najlepiej utrzymać dobrą jakość filmów, przy znacznym zmniejszeniu ich rozmiaru. Dodatkową zaletą tego kodeka (przy odpowiednim zastosowaniu) jest możliwość odtwarzania filmów w telefonach iPhone i odtwarzaczach iPod. Wadą tego formatu są jednak pewne restrykcje licencyjne. Dlatego w niektórych zasosowaniach wykorzystujemy kodek VP6.

Ciekawostka: warto zaznaczyć, że z kompresji H.264, czyli MPEG-4, korzysta teraz większość urządzeń związanych z filmem. Kamery HD, odtwarzacze HD DVD czy Blu-ray Disc.

AVI

Nieskompresowany materiał video - taki, jaki otrzymujemy po zgraniu z taśmy.

MPEG

MPEG (ang. Moving Picture Experts Group) - grupa robocza ISO/IEC, zajmująca się rozwojem standardów kodowania audio i wideo, a także zatwierdzona przez ISO grupa powszechnie stosowanych formatów zapisu danych, zawierających obraz i dźwięk. Wśród tych standardów znajdują się m.in. najpopularniejszy format kompresji dźwięku, stosowany w komputerach osobistych i odtwarzaczach przenośnych MP3 oraz opracowany dość dawno przez grupę niezależnych ekspertów standard używany do zapisu filmów Video CD, DVD i transmisji telewizji cyfrowej (MPEG 2), czy wprowadzony ostatnio MPEG-4, mający zastosowanie w filmach wideo wysokiej jakości, np. na Blu-ray Disc.

Porównanie:

30 sekund materiału AVI może mieć nawet ponad 100MB

po kompresji w kodeku H.264 MPEG ma około 20 MB, przy zachowaniu tej samej jakości obrazu

MPEG-2

Każda sekunda wysokiej jakości filmowego nieskompresowanego obrazu w europejskim standardzie PAL ma wielkość prawie 30 megabajtów. Półtoragodzinny film zajmie ponad 156 gigabajtów. Taka ilość danych drastycznie utrudniałaby składowanie, przesyłanie i odczyt. Cyfrowe odtwarzanie wideo wymagało opracowania wydajnych standardów kompresji. Dlatego powstał standard kompresji MPEG-2, który jest wykorzystywany do zapisu na nośnikach DVD.

MPEG-4

Wprowadzony pod koniec 1998 jest oznaczeniem grupy standardów kodowania audio i wideo wraz z pokrewnymi technologiami, opracowanej przez grupę ISO/IEC MPEG. Główne zastosowania MPEG-4 to media strumieniowe w sieci Web, dystrybucja CD, wideokonferencje i telewizja oraz kamery cyfrowe. MPEG-4 jest jak na razie najlepszym formatem jeśli chodzi o stosunek jakości obrazu do wielkości pliku wideo.

FLV

Flash Video (FLV) jest standardem filmowym używanym do dystrybucji plików wideo przez internet. Odtworzyć plik .flv możemy za pomocą zwykłej przeglądarki internetowej z dodatkiem Adobe Flash Player lub osobnych programów, np. udostępnianych bezpłatnie (na zasadach licencji freeware): Moyea FLV Player, FLV Player 2.0 czy też VLC media player. W sieci dostępne są również programy umożliwiające konwersję plików .flv do np. .avi. czy MPEG.

Witryny rozprowadzające pliki wideo w postaci .flv to YouTube, Google Video, Reuters.com, Yahoo! Video czy MySpace.

WMV

Windows Media Video - format kompresji filmów stworzony przez Microsoft. Jest odtwarzany przez większość znanych odtwarzaczy.